Home

Radio


Kao službeno glasilo općine Zaprešić, radio je 1987 godine osnovao ondašnji Socijalistički savez. Iz današnjeg studija, na frekvenciji 99.5 MHz, 15. siječnja u eter su se javili Silva Pavić i Zvonko Šeb koji su godinama Zaprešićanima upotpunjavali svakodnevicu raznim tematskim emisijama i svježim općinskim informacijama. Krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća radio mijenja ime u Radio Luna koje ostaje do 1992 godine kada će se naziv promijeniti u Krugovalna postaja Zaprešić. Zaprešićka krugovalka iznjedrila je neka od velikih imena hrvatskog novinarstva među kojima su Ana Lacković Varga, Mislav Togonal, Karmela Vukov Colić i Krunoslav Belko. Krajem devedesetih godina radio se vraća svom prvotnom imenu i kao takav djelovao je do rujna 2015 kada je ime promijenio u Z Fm. Godine 2006, Ugovorom o koncesiji Vijeća za elektroničke medije i HAKOM-a, radiju je dodijeljen dodatni prostor u eteru na 96.0 MHz i time se čujnost proširila na šire područje Zaprešića i zapadni dio Zagreba. Nije zgorega napomenuti da je radio dvije godine, od 2004 do 2006, zapadni dio Zagreba pokrivao frekvencijom 104,2 MHz. Godine 2001, modernizacijom tehničke opreme, radio kreće s cjelodnevnim emitiranjem što se zadržalo do danas.

Važan segment radijskog djelovanja uvijek je bila glazba. Radio Zaprešić od svojih početaka njegovao je urbanu kulturu, no ostavljao je prostor tradiciji kroz emisije prikladnog sadržaja. Ista praksa zadržala se i danas. Od jeseni 2015 godine, novo vodstvo radija krenulo je u produkcijsku modernizaciju stvarajući nove trendove radijskog etera. Suvremeni pristup medijskom prostoru očituje se kroz modernizaciju tonske, sadržajne i vokalne prezentacije.

Od samih početaka pa sve do danas ekipa radija trudi se udovoljiti zahtjevima slušatelja. Osnova programske sheme je pravo građana na javno informiranje što se ostvaruje kroz specijalizirane emisije o aktualnim političkim, društvenim, kulturnim i sportskim temama. Po kvaliteti programa, radio se danas nalazi na vrhu ljestvice lokalnih radio postaja, a relevantni podaci svjedoče o velikom broju slušatelja iz svih područja čujnosti. Radio Zaprešić od svojih početaka djeluje kao jedina djelatnost Informativnog centra Zaprešić d.o.o. Petero direktora sudjelovalo je u stvaranju radija kakav postoji danas. Prvi je na poziciji bio Borislav Krivokapić i to do 1992 godine kada je na godinu dana u funkciji vršitelja dužnosti direktora bio Goran Grgec. Godine 1993 mjesto direktora zauzeo je Jakov Romić koji je funkciju obnašao do 2011. Od 2011 do 2015 godine direktor je bio Željko Brkić. U ljeto 2015 funkciju je preuzeo Marko Vujnovac koji posljednjih petnaest godina aktivno sudjeluje u razvoju radija.